Ämnesområden
År

52 träffar inom Nyheter filtrerat på Smittskydd och sjukdomar

  • Folkhälsomyndigheten föreslår nationellt IT-system för Sveriges pandemiberedskap

    Publicerad:

    Frivillig testning av inresande kan förhindra eller fördröja att smitta som är allmän- eller samhällsfarlig kommer in i landet. Folkhälsomyndigheten föreslår att ett nationellt IT-system för prov- och svarshantering vid sådan testning utvecklas, som en del i beredskapen för framtida pandemier.

  • Fler behöver fylla på sitt skydd mot influensa och covid-19

    Publicerad:

    Influensan väntas öka de närmaste veckorna och smittspridningen av covid-19 är hög. För att skydda liv och hälsa behöver ännu fler i de rekommenderade grupperna fylla på sitt vaccinskydd.

  • Vårdrelaterade infektioner hos en av tio patienter på svenska sjukhus

    Publicerad:

    En av tio patienter på svenska sjukhus har minst en vårdrelaterad infektion och mer än var tredje patient har en pågående antibiotikabehandling. Arbetet med att förebygga infektionerna behöver intensifieras och följsamheten till rekommendationer för antibiotikabehandling behöver öka ytterligare.

  • Debatt: Viktigt att personer i riskgrupp fyller på sitt vaccinskydd mot covid-19 och influensa

    Publicerad:

    För att skydda personer i riskgrupp behöver vaccinationstäckningen i de grupper som rekommenderas påfyllnadsdoser mot covid-19 och influensa öka ytterligare. Det skriver gd Karin Tegmark Wisell och statsepidemiolog Magnus Gisslén i Dagens medicin.

  • Vinterkräksjukan är igång för säsongen

    Publicerad:

    Folkhälsomyndighetens övervakning visar att vinterkräksjukan är igång för säsongen. Det innebär att smittspridningen väntas öka den närmaste tiden, både i samhället och inom vården.

  • Årets epidemisäsong för RS-virus har startat

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten bedömer att epidemin för RS-virus är igång för säsongen och spridningen väntas öka. RS-viruset innebär störst risk för spädbarn, äldre och vissa riskgrupper.

  • Årets influensaepidemi är igång

    Publicerad:

    Influensan är nu igång för säsongen och antalet fall väntas öka under den kommande perioden, men från låga nivåer. För att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom är det viktigt att personer som är 65 år eller äldre, gravida och personer som tillhör annan riskgrupp, vaccinerar sig.

  • Covid-19 fortsätter att öka

    Publicerad:

    Fallen av covid-19 ökar i Sverige, och det är fler som vårdas på sjukhus med infektionen. Det finns samtidigt ett gott grundskydd i befolkningen och relativt få får allvarlig sjukdom. För personer över 65 år eller de som tillhör annan riskgrupp är det viktigt att ta höstens påfyllnadsdos, så att

  • Fall av kikhosta ökar i Sverige

    Publicerad:

    Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige, efter att ha legat på låga nivåer sedan år 2020. För de yngsta spädbarnen kan kikhosta vara en allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Därför är det viktigt att små barn och gravida vaccinerar sig.

  • Dags för vaccination mot influensa och covid-19

    Publicerad:

    Nu är det dags för personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre att vaccinera sig mot covid-19 och influensa. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst- och vinterperioden då sjukdomarna sprids som mest. Både vaccinerna mot covid-19 och influensa har