Varken i sökningarna via 1177 Vårdguiden, eller i den statistik som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten varje vecka från mikrobiologiska laboratorier i landet, syns några tecken till ökad aktivitet för vinterkräksjukeviruset i samhället. Inte heller när det gäller influensan visar Folkhälsomyndighetens övervakning att spridningen skulle ha dragit igång.

Precis som i våras tycks åtgärderna för att minska smittspridningen av covid-19 ha en avsevärd effekt även på spridningen av vinterkräksjuka och influensa.

– Att människor håller distans och är mer noggranna med handhygienen och att stanna hemma när de är sjuka har troligen bidragit till den låga spridningen, säger utredaren Elsie Ydring.

I dagsläget syns inga tecken på utbrott på äldreboenden, sjukhus eller i skolan, trots att det är miljöer som vanligtvis kan vara hårt drabbade av både influensa och vinterkräksjuka.

– Även om vi får rapporter om enstaka fall av både vinterkräksjuka och influensa runt om i landet, så har det aldrig tidigare rapporterats in så få fall under den här tiden på året, säger Elsie Ydring.

Hur säsongen utvecklar sig återstår att se. Folkhälsomyndigheten fortsätter att övervaka aktiviteten i landet både för vinterkräksjuka och influensa.

Kategori: Nyhet