Storbritannien har nyligen informerat om en ny variant av viruset SARS-CoV-2. Den nya varianten kan vara mer smittsam, men ingenting tyder på att den skulle ge svårare sjukdom. Den svenska regeringen har idag fattat beslut om inreseförbud från Storbritannien på grund av den smittspridning och nya variant av coronaviruset som har rapporterats därifrån.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om att uppmana inresande att efter ankomst till Sverige stanna hemma minst sju dagar och undvika kontakt med andra så långt det går. Det är särskilt viktigt att personal inom vård och omsorg följer uppmaningen och att deras arbetsgivare stöttar detta. Uppmaningen gäller alla inresande som har vistats i Storbritannien räknat från den 12 december.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också inresande från Storbritannien att testa sig så snart de kan efter ankomst till Sverige samt att ta ytterligare ett test fem dagar efter ankomsten. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i vänta på provsvar, även barn bör stanna hemma från skolan och förskolan.

Den som testar positivt för covid-19 kommer att bli kontaktad av vården för uppföljning.

Folkhälsomyndigheten skärper också övervakningen av virusprover.

Läs mer

Kategori: Nyhet