Folkhälsomyndigheten har reviderat sina allmänna råd som riktar sig till verksamheter. Det blir nu tydligare att alla verksamheter bör bestämma ett maxantal för hur många personer som får vistas i lokalerna samtidigt.

Sedan tidigare finns det råd om information och skyltning, avståndsmarkeringar med mera i Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Antalet personer i lokalerna bör anpassas efter lokalens storlek, möblering och ventilationsmöjligheter. Branschorganisationerna har riktlinjer som stöd för arbetet med minskad smittspridning.

De reviderade allmänna råden innebär att ytterligare ansträngningar kommer att behövas för att minska trängseln där många människor normalt samlas. Kring helgerna när många är lediga är butiker, köpcentra, gym, idrottshallar typiska miljöer som lockar mycket folk.

– Vi har haft en nära dialog med Svensk Handel och Fastighetsägarna. Det är viktigt att komma ihåg att många sköter sig väldigt bra och har säkra miljöer. Men vi tror att dessa skärpta råd kan ge en ytterligare dämpande effekt på smittspridningen i det kritiska läge som vi nu befinner oss i inför helgerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ansvaret att begränsa smittspridningen är fortfarande först och främst individens. Följ de grundläggande råden: Håll avstånd, stanna hemma vid minsta symptom på covid-19, arbeta hemifrån när du kan, undvik miljöer där trängsel kan uppstå och umgås bara med några få familjemedlemmar eller vänner.

Under de kommande veckorna kan detta ansvar, som ytterst finns i smittskyddslagen, innebära att du undviker handelsplatser, träningsanläggningar med mera om det finns trängsel där. Du bör alltid kunna hålla avstånd till andra. Om det är mycket folk i butiken du ska till – avvakta med ditt inköp om du kan och gå då helst ensam.

Läs mer

Kategori: Nyhet