Ändrad testkoncentration för rifampicin vid resistensbestämning av Mycobacterium tuberculosis

Från februari 2021 rekommenderas ny testkoncentration för rifampicin vid resistensbestämning av M. tuberculosis med Bactec MGIT 960 och Middlebrook 7H10 agar.

Under 2020 har Världshälsoorganisationen (WHO) genomfört en övergripande studie av publicerade data för rifamyciner (rifampicin, rifabutin och rifapentin) och isoniazid, vilka är de viktigaste förstahandsläkemedlen för behandling av tuberkulos (TB). Rapporten visar att det finns belägg för att den kritiska testkoncentration som använts för rifampicin kan leda till missklassificering av M. tuberculosis med låggradig rifampicinresistens, orsakad av så kallade ”borderline resistance” rpoBmutations. Enligt de senaste riktlinjerna från WHO ska sådan M. tuberculosis definieras som rifampicinresistent (RR) och dessa patienter ges behandling för multiresistent tuberkulos (MDR-TB).

Den rekommenderade kritiska koncentrationen för test av rifampicin med Bactec MGIT 960 ändras till 0,5 mg/L och tillämpas från och med februari 2021 på Folkhälsomyndigheten.

Den fullständiga tekniska rapporten från WHO

Kontakt

Jim Werngren
Ledare av NRL för mykobakterier
jim.werngren@folkhalsomyndigheten.se
010-2052479

Slim logotyp för mykobakterier