Inbjudan om att delta i nationell sammanställning av Mycoplasma pneumoniae data samt kartläggning av metodik

Härmed kommer en förfrågan till KML om att delta i insamling av svenska data till en internationell Mycoplasma pneumoniae studie. Gävle sjukhus, kompletterande laboratorium för NRL atypiska luftvägspatogener, kommer koordinera och samla in analysdata från de KML som har möjlighet att delta genom att månadsvis sammanställa och skicka in data till studien.

Under covid-19 pandemin har det varit en väldigt låg förekomst av M. pneumoniae infektioner globalt. Vanligtvis förekommer epidemier av M. pneumoniae var 3-7:e år. ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases) Study Group for Mycoplasma and Chlamydia infections har startat en prospektiv studie där M. pneumoniae data (antal och andel PCR positiva analysresultat) samlas in och publiceras månadsvis. Syftet med studien är att identifiera var och när M. pneumoniae infektioner kommer detekteras igen. De laboratorier som vill delta kommer månadsvis få skicka in data på antal PCR-analyserade M. pneumoniae-prover samt antal PCR-positiva M. pneumoniae-prover till nedanstående kontaktperson. Studien planeras pågå under 2023 men kan komma att förlängas.

I samband med denna förfrågan önskar vi inom NRL atypiska luftvägspatogener även inhämta information om vilka molekylärbiologiska metoder som används för att analysera atypiska luftvägspatogener vid de svenska kliniska mikrobiologiska laboratorierna. En översiktlig sammanställning kommer sedan att delas med de deltagande laboratorierna.

Inbjudan samt frågeformulär kommer att skickas till verksamhetschefer och SLIM-medlemmar av SLIM-förvaltningen, och svar på inbjudan önskas till Karolina.gullsby@regiongavleborg.se senast 8 mars 2023.

Kontakt

Karolina Gullsby
Ledare kompletterande laboratorium, Gävle sjukhus
NRL atypiska luftvägspatogener
026-155568
karolina.gullsby@regiongavleborg.se

Logotyp