Nya definitioner framtagna för resistent tuberkulos (TB)

Världshälsoorganisationen (WHO) har reviderat definitionerna för pre-XDR-TB och XDR-TB (Extensively Drug Resistant tuberculosis). Anledningen är bland annat att tydligare definiera patientgrupper med resistent tuberkulos som kräver mer komplexa behandlingsalternativ. De nya definitionerna gäller från januari 2021 och tillämpas redan av NRL för mykobakterier vid Folkhälsomyndigheten.

Definitionen för pre-XDR-TB är: TB orsakad av Mycobacterium tuberculosis som uppfyller definitionen för multiresistent (MDR) och rifampicinresistent (RR) TB och som också är resistent mot ett fluorokinolon.

Definitionen för XDR-TB är: TB orsakad av Mycobacterium tuberculosis som uppfyller definitionen för multiresistent (MDR) och rifampicinresistent (RR) TB och som också är resistent mot ett fluorokinolon samt ytterligare ett Grupp A-läkemedel (bedakilin eller linezolid).

De nya definitionerna för XDR-TB anknyter bättre till de uppdaterade riktlinjerna för behandling av resistent tuberkulos där läkemedlen bedakilin, linezolid och fluorokinoloner är klassificerade som Group A agents, vilka är rekommenderade förstahandsval vid behandling av multiresistent TB (MDR-TB). De fullständiga riktlinjerna går att läsa här [Länk borttagen 2022-04-20].

Den framtagna definitionerna sänder också en signal om att skala upp laboratoriekapaciteten för resistensbestämning av fluorokinoloner (levofloxacin och moxifloxacin) samt bedakilin och linezolid.

Jim Werngren
Ledare av NRL för mykobakterier
jim.werngren@folkhalsomyndigheten.se
Tel: 010-2052479

Slim logotyp för mykobakterier