Sammanfattning av Nätverksträff parasitologi 2022

En nätverksträff för parasitologisk diagnostik hölls den 8-9 december 2022 i Folkhälsomyndighetens lokaler. Intresset för träffen var stort och omkring femtio deltagare från 17 mikrobiologiska laboratorier från 14 regioner deltog.

Träffen började med en presentation av SLIM nätverket och dess syfte, följt av olika presentationer från de tre laboratorierna som utgör referenslaboratoriet för parasiter. Medicinsk diagnostik Karolinska berättade om aktuella ämnen inom malariadiagnostik såsom införande av LAMP-metoder och utvärdering av antigentester. Länssjukhuset Ryhov rapporterade om ett fall av HRP2-deletion och visade preliminära resultat från utvärderingen av en metod för samtidig nukleinsyrapåvisning av 26 olika parasit-agens.  Folkhälsomyndigheten presenterade Schistosomadiagnostiken vid FOHM, både med avseende på prestanda och tillämpningen av samtliga serologiska metoder, samt den mikrobiologiska övervakningen Cryptosporidium och det senaste utbrottet.

Deltagarna fick aktivt diskutera aktuella frågor i mindre grupper såsom Utmaningar i vardagen, Upplärning/utbildning inom parasitologi och Hur arbetar olika labb med mikroskopi och PCR. Mycket uppskattat var den interaktiva genomgången av intressanta fall och fynd.

NRL för parasiter tackar alla deltagare för en givande nätverksträff och hoppas kunna göra den till en återkommande träff.

Logotyp