Snabbtest för malaria slutar tillverkas

Ett av de vanligast förekommande snabbtesten för malaria som används i Sverige (CareStart Malaria) kommer snart att tas ur produktion. Referenslaboratoriet för malaria och Referensgruppen för parasitologi har därför testat och utvärderat två andra tillgängliga alternativ.

Det snabbtest för malariapåvisning som många laboratorier i Sverige använder sig av idag (CareStart Malaria) kommer inte längre att tillverkas. Tyvärr är det leveransproblem även för flera andra snabbtest och endast ett fåtal är i nuläget tillgängliga på den svenska marknaden.  Referensgruppen för parasitologi och referenslaboratoriet för malaria har validerat två snabbtest som är tillgängliga i nuläget: BinaxNow (Abbot) och Hangzhou Biotest (Biotech Co, via LumiraDx) och jämfört resultaten med mikroskopi och CareStart.

BinaxNow (Abbot) visade bäst prestanda av dessa två (något sämre prestanda jämfört med CareStart):

  • Sensitiviteten för detektion av P falciparum var hög, 19/20 (95%) blev positiva.
  • Sensitiviteten för detektion av icke-falciparum var som väntat lägre, 13/20 (65%) blev positiva.
  • Specificiteten var 100%. Inga falskt positiva prover förekom (av 21 testade).

I många fall av positiva reaktioner uppvisades en förhållandevis svag reaktivitet i antigen-banden. Även svagt reaktiva band skall tolkas som en positiv reaktion.

Ett negativt snabbtest kan inte utesluta malaria. Känsligare diagnostik (mikroskopi eller LAMP) krävs för att kunna utesluta malaria.

// Referensgruppen för parasitologi och referenslaboratoriet för malaria

Kontakt

Silvia Botero Kleiven, Karolinska Universitetslaboratoriet, KUL
silvia.botero-kleiven@regionstockholm.se

KUL är kompletterande NRL i parasitologi för malaria och toxoplasma.

Logotyp