Vaccin funkar

Alla barn erbjuds skydd mot elva sjukdomar

Vaccination förebygger sjukdomar. Det är du som förälder som beslutar om du vill vaccinera ditt barn. Här hittar du fakta och svar på vanliga frågor. Vi hoppas att de ska hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Många av de sjukdomar som omfattas av vaccinations­programmet är ovanliga i Sverige idag, men kan förekomma i andra länder. Mässling är ett exempel. Fundera på att se över ditt skydd om du ska resa utomlands.

Vi skapar skyddet tillsammans

När tillräckligt många är vaccinerade mot en sjukdom får den svårare att sprida sig. Då skyddas även de som av olika skäl inte kan vaccinera sig. Så länge en sjukdom finns kvar i omvärlden behöver människor vaccinera sig mot den för att den inte ska komma tillbaka. Det gemensamma skyddet kallas flockimmunitet. Läs mer på Tema: Mässling.

HPV

HPV är ett mycket smittsamt virus, men det går att stoppa.

Här kan du läsa om vaccinationer

Den här webbplatsen handlar om de sjukdomar och vaccinationer som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Det finns fler sjukdomar som går att förebygga med vaccination. Hos 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vaccinationsprogrammet och om vilka andra vaccinationer som erbjuds där du bor.