Bibehållen tillfällig rutin för diagnostik av Francisella tularensis (tularemi)

På grund av ombyggnation vid säkerhetslaboratoriet (BSL-3) vid Klinisk mikrobiologiska laboratoriet i Umeå har odling avseende Francisella tularensis inte kunnat utföras där sedan mars 2022.

Då ombyggnationen inte är klar ännu vill vi informera om att Folkhälsomyndigheten även fortsättningsvis kommer att utföra viss F. tularensis-diagnostik för Umeå.

Nedan följer den tillfälliga rutinen för hanteringen av F. tularensis-diagnostik, som är utformad i samarbete med NRL för F. tularensis i Umeå. Vi återkommer med information om rutinerna ändras.

Nationella rutiner för prover med tularemi-frågeställning från 1 mars 2022

Odling + PCR:

  • Analyseras vid Folkhälsomyndigheten. Särskilda riktlinjer gäller för vårdgivare inom Region Västerbotten, var god se lokala riktlinjer från Klinisk mikrobiologi i Umeå.
  • I analyspaketet ”odling” ingår även PCR.
  • Om enbart ”nukleinsyrapåvisning” beställs, utförs primärt enbart PCR. Däremot odlas samtliga tularemi-PCR-positiva prover.

Serologisk analys:

  • Analyseras både i Umeå och vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens remiss och provtagningsanvisningar ska användas för prover som skickas till Folkhälsomyndigheten.

Viktiga aspekter för odlingar med tularemi-frågeställning

Blododlingsflaskor

Blododlingsflaskor inkuberas alltid primärt i blododlingsskåp på det lokala laboratoriet. Endast inkuberade blododlingsflaskor som larmat positivt ska skickas till Folkhälsomyndigheten. Ange detektionstid på remissen. Om flera flaskor från samma patient larmar, kan en skickas till Folkhälsomyndigheten och övriga behållas lokalt. Efter erhållande av ett negativt PCR-svar för tularemi kan dessa odlas ut lokalt och analyseras.

F. tularensis är långsamväxande i blododlingsflaskor. En blododlingsflaska som blir positiv inom 96 timmar kan därför ofta handläggas lokalt med normala säkerhetsföreskrifter för blododling, särskilt om misstanken om tularemi är låg. Vid mycket hög misstanke om tularemi, eller om t. ex gramfärgning inger misstanke om växt av F. tularensis eller vid detektionstid som överstiger 96 timmar skickas blododlingsflaskan till Folkhälsomyndigheten. Detektionstiden har ökats till 96 timmar, eftersom det är extremt ovanligt att F. tularensis växer fram före 96 timmar, och oftast har betydligt längre detektionstid.

Anaerob blododling: Det kan inte uteslutas att F. tularensis kan växa fram i anaerob blododlingsflaska varför den hanteras på samma sätt som beskrivs ovan.

Differentialdiagnostisk allmän odling

I Folkhälsomyndighetens odling vid tularemi-frågeställning ingår för närvarande en begränsad odling för andra aeroba bakterier. Artbestämning av kliniskt relevanta fynd utförs med MALDI-TOF och svaras ut. Däremot utförs varken anaerob odling eller resistensbestämning. På begäran kan dock isolat av riskklass 2-patogener skickas tillbaka till inremitterande laboratorium för resistensbestämning.

Allmän odling och tularemi-diagnostik på samma prov bör därför undvikas. Förslagsvis skickas ett prov för tularemi-diagnostik medan övriga prover sparas i kylskåp på det lokala laboratoriet och kan odlas ut efter negativt tularemi-PCR svar. OBS! Viktigt vid provtagning att tularemi-misstanken ändå framgår på alla remisser.

Telefonsvar

Det är viktigt att ange direkttelefonnummer till laboratoriet och svarsmottagare på remissen för att telefonsvar ska kunna lämnas.

Möjliga framtida justeringar av rutinen

Beroende på antalet prover som inkommer under sommaren kan den ovanstående rutinen för differentialdiagnostisk odling behöva justeras. I första hand kan det innebära att enbart tularemi-PCR-positiva sekret-prover odlas under högsäsong. Därför är det extra viktigt att tänka på att skicka ett separat prov för tularemi-diagnostik.

Kontakt

Sara Byfors
Avdelningschef, Avdelningen för mikrobiologi

sara.byfors@folkhalsomyndigheten.se

Inga Fröding
Utredare, Överläkare, Klinisk mikrobiolog, Kompletterande NRL F. tularensis

inga.froding@folkhalsomyndigheten.se

Logotyp