De här kakorna använder vi på webbplatsen:

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa.

Kakan ASP.NET_SessionId registrerar val du gör under ditt besök på webbplatsen. Information i kakan förenklar din användning av webbplatsen och de tjänster som finns. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Kakan är en sessionskaka som raderas när du stänger din webbläsare.
Kakans namn: ASP.NET_SessionId

FOHM_CONSENT_EXECUTED är en nödvändig kaka som sätts när du givit samtycke till eller nekat kakor. Kakan sparar eller innehåller ingen information om dig som person, utan håller endast reda på att samtycke till kakor givits eller nekats. Kakan försvinner efter 30 dagar.
Kakans namn: FOHM_CONSENT_EXECUTED

Kakor för inställningar

När du accepterar att webbplatsen använder kakor för inställningar, så kallade funktionella kakor (klicka på knappen "hantera kakor" och bocka sedan i kryssrutan för "Inställningar") skapas kakan FOHM_FUNCTIONAL. Kakan lagras i trettio dagar och frågan ställs alltså inte igen nästa gång du besöker webbplatsen inom den perioden. Kakan innehåller ingen information om dig som person, endast information om din dator och din webbläsare.
Kakans namn: FOHM_FUNCTIONAL

Lyssnafunktionen ReadSpeaker

Lyssnafunktionen ReadSpeaker kommer inte att fungera om du inte accepterar kakor för inställningar.

Kakorna från ReadSpeaker är så kallade tredjepartskakor och hanteras av vår leverantör ReadSpeaker Holding B.V. och dess personal i Uppsala, Sverige. Ingen information delas med leverantören, utan sparas bara i din webbläsare.

Har du accepterat kakor för inställningar och klickar på "Lyssna" sätts en sessionskaka som försvinner när du stänger ner webbläsaren.
Kakans namn: _rspkrLoadCore

Om du gör egna inställningar i ReadSpeaker sätts en kaka för att spelaren ska fungera på samma sätt när du går till en ny sida på vår webbplats. Kakan sparas i webbläsaren i cirka fyra dagar.
Kakans namn: ReadSpeakerSettings

Om du lyssnar på dokument med docReader i till exempel våra publikationer, sparas två kakor som försvinner efter 30 dagar. DocReader-kakorna är inte kopplade till domänen folkhalsomyndigheten.se utan till domänen docreader.readspeaker.com eftersom du navigerar dit när du använder tjänsten. Den ena kakan, Dcrjobnames, innehåller en krypterad version av dokumentets url och sidnumret på den senast visade sidan. Den andra, Dcrssettings, sparar information om inställningar som besökaren gör, så som läshastighet, UI-språk och fontstorlek.
Kakornas namn: Dcrjobnames, Dcrssettings

Kakor för statistik och webbplatsundersökning

En kaka, FOHM_STATISTICS, skapas när du accepterar att webbplatsen använder kakor för webbstatistik (klicka på knappen "hantera kakor" och bocka sedan i kryssrutan för "Statistik"). Kakan lagras i trettio dagar och frågan ställs alltså inte igen nästa gång du besöker webbplatsen inom den perioden. Kakan innehåller ingen information om dig som person, endast information om din dator och din webbläsare.
Kakans namn: FOHM_STATISTICS

Webbstatistik

Vi använder analysverktyg för att samla in information om hur besökare använder webbplatsen, till exempel antal sidvisningar och besök. Informationen används för att förbättra webbplatsen och optimera användarupplevelsen.

Statistikverktyget Matomo

Den data som samlas in i Matomo är anonymiserad så att man aldrig kan identifiera en enskild individ. Vi delar heller aldrig med oss av denna data till tredje part. Matomo registrerar viss statistik (besök och sidvisningar) även utan att kakor accepterats, men nekar du kakor kommer inget att registreras. Alla tjänster som används för datainsamling driftas i miljöer som finns inom Sveriges gränser och som är dedikerade till Folkhälsomyndigheten.

Kakor som används av Matomo

_pk_id: Kaka som sparas i 13 månader och används för att spara anonymiserad data kopplat till unika besökare, vilket behövs bland annat för att kunna uppskatta antal användare på webbplatsen

_pk_ses: Korttidskaka som försvinner efter ditt besök, används för att spåra vad du använt webbplatsen till under den aktuella sessionen

_pk_testcookie: Korttidskaka som skapas och sedan försvinner direkt, används för att kontrollera att besökarens browser stödjer kakor

mtm_consent, mtm_consent_removed och mtm_cookie_consent: Kakor som sparas i 30 dagar och kontrollerar om du antingen godkänt kakor eller inte på vår webbplats

matomo_sessid: Kaka som sparas i 14 dagar om du använt opt-out funktionen och tackat nej till kakor.

Webbplatsundersökning

För närvarande gör vi en webbplatsundersökning i syfte att få reda på hur du som användare upplever vår webbplats. Undersökningen är frivillig. Kakorna används för att säkerställa att undersökningen visas först efter att besökaren har varit inne på webbplatsen en viss tid och hunnit bilda sig en tillräckligt god uppfattning. De används dessutom för att förhindra att undersökningen kommer upp hos besökaren varje gång man besöker webbplatsen. Kakorna innehåller ingen information om dig som person. Kakorna är tredjepartskakor som hanteras av vår leverantör Extellio International AB och dess personal i Sverige (Stockholm och Malmö).

Kakor som används för webbplatsundersökningen:

espace - Kakan sparas i ett år på datorn, förnyas vid varje uppdatering. Kakan kommer ihåg tiden du spenderat på webbplatsen och vilka undersökningar som öppnats och stängts

espace_session - Korttidskaka som bara sparas under din nuvarande session och innehåller information om hur länge du varit på webbplatsen vid det nuvarande besöket.

Hantera kakor

Du kan när som helst gå tillbaka och ändra dina kakinställningar genom att trycka på knappen Hantera kakor.

Om du inte vill acceptera kakor

Vill du inte acceptera kakor kan även din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller att du informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom din webbläsare kan du också radera tidigare lagrade kakor. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information. Om du väljer att inte acceptera kakor kommer funktioner som vi beskriver ovan inte att fungera eller bara delvis fungera på webbplatsen.

Rätten att klaga

Är det något du tycker saknas i hanteringen av dina kakor på fohm.se har du rätten att klaga. Klaga gör du hos Post- och telestyrelsen som är tillsynsmyndighet för hanteringen av kakor.

Post- och telestyrelsen (pts.se)