Ny publikation om diagnostik och behandling av fästingburna sjukdomar i Nordsjöregionen

En sammanställning av diagnostik- och behandlingsrekommendationer för Lyme borrelios, Borrelia miyamotoi-infektion, TBE, human granulocytär anaplasmos, rickettsios, neoehrlichios och babesios är publicerat.

Inom ramen för NorthTick har experter från sju olika länder i Nordsjöregionen i samarbete med folkhälsomyndigheter och patientorganisationer sammanställt diagnostik- och behandlingsrekommendationer för Lyme borrelios, Borrelia miyamotoi-infektion, TBE, human granulocytär anaplasmos, rickettsios, neoehrlichios och babesios.

Den huvudsakliga slutsatsen är att rekommendationerna i de olika länderna uppvisar stor samstämmighet, med få mindre undantag. Artikeln ger en översikt av tillgänglig rekommenderad diagnostik och stöd för klinisk handläggning.

NorthTick är ett projekt som medfinansierats av EU via European Regional Development Fund och North Sea Region Programme.

Läs mer

Tick-borne diseases in the North Sea region – A comprehensive overview and recommendations for diagnostics and treatment (sciencedirect.com)