Seroprevalensstudie Borrelia och TBE

kNRL Borrelia och kNRL Vissa andra fästingburna bakterier i Region Jönköpings län planerar att genomföra en seroprevalensstudie för Borrelia, TBE och vissa andra fästingburna patogener, och förhoppningen är att laboratorierna i SLIM kan medverka genom insamling av överbliven serum/plasma från blodgivarscreeningen.

I tidigare studier har seroprevalens för Borrelia i olika utvalda populationer och geografiska områden i Sverige visat stor variation (3,2-24 procent). Det saknas dock mer övergripande data över seroprevalensen för Borrelia i olika delar av landet, och för andra fästingburna patogener saknas data nästan helt.

Kunskap om i vilken utsträckning befolkningen i Sverige är exponerad för fästingburna patogener är grundläggande för att kunna utforma adekvata rekommendationer kring diagnostik och prevention. För de kliniska mikrobiologiska laboratorierna är det viktigt att känna till den regionala seroprevalensen för tolkning av egna serologiska resultat.

För laboratorier som vill delta i studien

Information om studien har skickats ut via SLIM till alla laboratoriechefer i nätverket.
Man är varmt välkommen att höra av sig med frågor till studieansvarig, Anna J Henningsson, medicinskt ansvarig chef för Klinisk mikrobiologi, Region Jönköpings län via laboratoriets funktionsbrevlåda.

laboratoriemedicin@rjl.se

Senast 15/12 2023 önskar vi besked om ert laboratorium vill delta i studien.

Dekorativ bild.
Fotograf: @malinlager
Logotyp
Logotyp