Protokoll för styrgruppsmöte 2023-12-20

Digitalt möte via Skype, 2023-12-20 15:00-17:00.

Deltagare

Sara Byfors, Tobias Allander, Martin Sundqvist, Tor Monsen, Ulrika Lidén, Kenneth Nilsson, Sara Karlsson Söbirk, Susann Skovbjerg, Lena Serrander, Gunnar Kahlmeter, Annika Österman, adjungerad Emmi Andersson, adjungerad Chammiran Daniel.

Mötets agenda

Punkt 1

Ordförande hälsade alla välkomna till mötet. Ett särskilt välkomnande till Annika Österman, ny medicinsk chef vid Norrlands Universitetssjukhus som ersätter Tor som lämnar uppdraget vid årsskiftet. Vi tackar Tor för hans fina insatser för SLIM genom åren!

Punkt 2

Dagordningen fastställdes och Gunnar Kahlmeter utsågs att justera protokollet.

Punkt 3, Beslut, förslag omfördelning och namnändring av NRL-områden 2025-2029

Enhälligt beslut att gå vidare till nätverket och referensgrupp med följande förslag till förändringar:

  • SARS-CoV-2 blir en del av NRL för influensa som byter namn till NRL för influensa och SARS-CoV-2 
  • NRL Adenovirus föreslås upphöra och adenovirus inkluderas istället i både NRL för gastroenteritvirus samt NRL för luftvägsvirus.
  • NRL för borrelia och NRL för vissa fästingburna bakterier slås samman i nytt NRL med namnet NRL för fästingburna bakterier.
  • NRL för poliovirus blir en del av NRL för enterovirus, ingen ändring av namnet.
  • NRL för Clostridioides difficile blir en del av NRL för tarmpatogener, ingen ändring av namnet.
  • NRL för Bacillus anthracis blir en del av NRL för övriga riskklass 3 bakterier som byter namn till NRL för icke-endemiska riskklass 3 bakterier.
  • NRL för rabies- och poxvirus, NRL för blödarfebervirus, NRL för högpatogena coronavirus, NRL för övriga riskklass 4 virus samt NRL för för nya eller okända smittämnen slås samman och byter namn till NRL för högpatogena virus riskklass 3 och 4.
  • Ett nytt NRL för specialtekniker inrättas, NRL-området inkluderar EM, metagenomik och virusisolering.
  • NRL för patogener vid cystisk fibros byter namn till NRL för bakteriell artbestämning. Beskrivningen av NRL-området justeras till bakteriell identifiering och klassificering med fenotypiska och genotypiska metoder.
  • NRL för flavivirus byter namn till NRL för icke-endemiska flavivirus.

Punkt 4, Beslut, förslag finansiering av NRL 2025-2029

Enhälligt beslut att till nätverket och referensgrupp lämna förslag att regionernas årliga kostnadstäckning, baserad på folkmängd (inklusive årligt KPI) kvarstår med årlig uppräkning av KPI, samt att cirka 9 % av budgeten avsätts för extraanslag, resterande fördelas till basanslag. Baserat på 2024 års kostnadstäckning (6 453 tkr) fördelas 5 852 tkr till basanslag och 601 tkr avsätts för extraanslag.

NRL för influensa och SARS-CoV-2 föreslås tilldelas cirka 100 tkr i årligt basanslag, NRL för specialtekniker förslås tilldelas cirka 200 tkr i årligt basanslag. NRL för gastroenteritvirus och NRL för luftvägsvirus årliga basanslag kvarstår på samma nivå som tidigare även om adenovirus läggs till. För övriga föreslagna sammanslagningar slås respektive områdes anslag samman. Mindre justeringar av övriga NRLs basanslag kan komma att ske och slutgiltig fördelning av basanslag fastslås efter att ansökningarna inkommit baserat på omfattningen av uppdraget.

Punkt 5, Beslut, förslag om att extraanslag kan beviljas för anordnande av utbildning/kurs för övriga KML

Styrgruppen är enig att extraanslag ska kunna beviljas för anordnande av utbildning/kurs för övriga KML. Få extraanslagansökningar har tilldelats under perioden och ett överskott av medel finns därför. Diskussion kring hantering av överskottet förs. Förslag som att tilldela samtliga NRL en tillfällig höjning av basanslaget samt tillfråga NRL intresset av att anordna en SLIM finansierad utbildning eller kurs för övriga KML diskuteras. Styrgruppen är enig att båda förslagen är relevanta men behöver beredas ytterligare. Förvaltningen återkommer med ett utvecklat förslag för vidare diskussion vid kommande styrgruppsmöte.

Punkt 6, Beslut förslag till nya stadgar 2025

Under verksamhetsperioden har vissa behov av justering av stadgarna identifierats. Styrgruppen är enig i att föreslå nedan beskrivna justeringar av stadgarna till nätverket och referensgruppen. Utöver dessa justeringar föreslås mindre ändringar som inte ändrar något i sak.

Ny artikel, uppsägning av uppdrag

Tillägg utifrån identifierat behov av klargörande av processen i det fall ett NRL inte längre kan uppfylla sitt åtagande: SLIM ska omgående informeras i det fall ett NRL/kNRL inte kan fullgöra sitt uppdrag under resterande avtalsperiod. Uppdraget upphör då att gälla sex kalendermånader efter att uppsägningen meddelats SLIMs styrgrupp, om inte annat överenskommits med styrgruppen. I det fall ett NRL eller kNRL inte kan fullgöra sitt åtagande och skriftligen meddelat styrgruppen detta, ansvarar styrgruppen för att i dialog med eventuella ytterligare NRL/kNRL inom samma område samt laboratorienätverkets samtliga medlemmar identifiera ett nytt laboratorium som kan åta sig uppdraget under resterande tidsperiod. Eventuella rekvirerade medel för återstående tid det innevarande året efter att uppdraget upphört ska återbetalas till Centrum.

Artikel 20, utlysning

Del av artikeln utgår då styrgruppen anser att det genom processen med förankring inför utlysning inte behövs: Det är också möjligt att ansöka om att utses som NRL för ett område som inte omfattas av utlysningen och i sådant fall avgör styrgruppen, genom omprioriteringar inom befintlig budget för avtalsperioden, om basanslag ska utgå samt storleken av detta. Tillägg: Förslag på behov av basanslag ska lämnas med ansökan.

Artikel 25, övrig finansiering

Tillägg för möjliggörande av extraanslag för utbildningsinsatser: Samtliga NRL, förutom NRL inom Folkhälso-myndighetens ansvarsområde, kan söka extraanslag från SLIM för projekt med betydelse för hälso- och sjukvården. Anslagen är huvudsakligen avsedda för finansiering av utvidgade insatser vid utbrott eller andra oförutsedda händelser samt för genomförande av utbildningar riktade mot övriga KML. Extraanslag söks av NRL eller del av NRL via ett formulär på laboratorienätverkets webbplats. Ansökan bedöms av laboratorienätverkets styrgrupp och beviljade projekts resultat ska redovisas enligt överenskommelse med SLIMs styrgrupp.

Punkt 7, Tidsplan och utlysningen

Verksamhetsplan och verksamhetsberättelse beräknas vara klara under januari för att under februari skickas på remiss till nätverkets samtliga medlemmar samt för kännedom till referensgruppen. Till referensgruppen kommer även NPO för medicinsk diagnostik, NPO för infektionssjukdomar bjudas in. Förvaltningen återkommer via mail med förslag på ytterligare referensgrupper som föreslås ska bjudas in. Efter hantering av eventuella synpunkter fastställs verksamhetsplanen och berättelsen därefter av styrgruppen i mars. Signering av avtal med samtliga regioner och Folkhälsomyndigheten för fortsatt verksamhet 2025-2029 beräknas kunna ske under april-maj. Utlysningen av nya och befintliga NRL beräknas till maj-juni och beslut och kungörelse sker därefter under hösten.

Punkt 8, Information om digitalisering av analyslistan

Skissen för den digitala analyslistan är framtagen och har diskuterats med styrgruppen samt två ST-läkare. Förslagen som inkommit har framförts till Folkhälsomyndighetens webbredaktion för att säkerställa att önskade funktioner byggs in i systemet. Uppbyggnaden av funktionen kommer att påbörjas under februari-mars och förvaltningen kommer att göra ett första utkast av innehållet baserat på nuvarande analyslista och styrgruppens förslag på justeringar. Förvaltningen kommer även inför uppbyggnaden inhämta uppdaterad information om analyser som utförs vid de mikrobiologiska laboratorierna som kommer att föras in i den digitala funktionen efter hand som uppdateringarna inkommer. Styrgruppens synpunkter och eventuella justeringar inhämtas innan lansering av den digitala analyslistan.

Punkt 9, Kommande möten

Digitala möten den 6 mars kl 15.00 – 17.00, och 22 april kl 15.00 – 17.00.