I inledningen till miljöbalken, 1 kap. 1 §, anges att reglerna syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer ska tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Ett flertal förordningar och föreskrifter med mer detaljerade bestämmelser har tagits fram med stöd av miljöbalken.
Vägledning om miljöbalkens regler
Följande sidor riktar sig främst till tillsynsmyndigheter, till exempel kommuner och länsstyrelser, som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken.
Vägledning
-
Allmänna hänsynsregler
Hänsynsreglerna i 2 kap. utgör en central del av miljöbalken och reglerar all verksamhet och alla åtgärder som kan påverka miljöbalkens mål i 1 kap. 1 § miljöbalken. Dessa regler gäller parallellt med…
-
Anmälningsplikt
Förskolor, skolor och bassängbad är anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken. Den som ska bedriva en sådan verksamhet ska anmäla det till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
-
Egenkontroll
Egenkontroll innebär att en verksamhetsutövare ska planera, kontrollera och följa upp sin verksamhet.
-
Miljöbalkens förhållande till annan lagstiftning
Huvudregeln är att miljöbalken och annan lagstiftning ska tillämpas parallellt. Det innebär att miljöbalken och andra lagar kan tillämpas samtidigt på verksamheter och åtgärder. Men ibland anges det…
-
Sanktioner
Av 26 kap. 9 § miljöbalken, om förelägganden och förbud, följer att en tillsynsmyndighet i det enskilda fallet får besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att denna balk, samt föreskrifter…
-
Särskilda regler om hälsoskydd enligt 9 kap. miljöbalken
Vad är en olägenhet för människors hälsa? Olägenhet för människors hälsa är ett grundläggande begrepp i hälsoskyddstillsynen. Med olägenhet avses i 9 kap. 3 § miljöbalken en störning som enligt medicinsk…
-
Tillsyn och tillsynsvägledning enligt miljöbalken
Tillsynen ska främja miljöbalkens syfte att uppnå en hållbar utveckling. Tillsyn innebär kontrollerande åtgärder som direkt syftar till att enskilda följer reglerna.
-
Tillsynsärende om problem i inomhusmiljön
Här beskrivs i korthet miljö- och hälsoskyddsnämndens respektive verksamhetsutövarens ansvar i ett tillsynsärende om problem i inomhusmiljön.
Frågor om hälsoskydd
Folkhälsomyndigheten ger tillsynsvägledning enligt Miljöbalkens hälsoskyddsregler.
Kontakta oss som jobbar med hälsoskydd
Uppdaterat: 2022-04-12